از زمانهای خیلی دور آشپزی مورد توجه بوده، تا جایی که امروزه به یک هنر تبدیل شده است. هنری که در آن دانستن تفاوت ادویه و چاشنی یک مزیت رقابتی محسوب میشود. چرا به دنبال مزیت رقابتی هستیم؟ در حال حاضر با وجود شبکههای اجتماعی هنر آشپزی پا را فراتر گذاشته و به یک کسب و کار و صنعت هنری تبدیل شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا به شما بگوییم تفاوت ادویه و چاشنی در چیست.
ادویه را بیشتر بشناسیم
قبل از اینکه به تفاوت ادویه و چاشنی بپردازیم، بهتر است بدانیم ادویه ها معمولاً از کجا تهیه میشوند. ادویه جات به طور سنّتی از گیاهان گرمسیری تهیه میشوند. برخی از این ادویه ها ممکن است از دانه های خشک گیاهان، ریشه گیاهان، برگ درختان یا گیاهان و پوست درختان به دست بیایند.
ادویه ها با توجه به نوعی که دارند میتوانند خاصیت رنگ دهنده، طعم دهنده یا عطر دهنده داشته باشند؛ اما معمولاً ادویه ها بیشتر به رنگ دهندگی و عطر دهندگی معروف هستند.
از ادویه های معروف در جهان میتوان به زردچوبه و دارچین اشاره کرد. دارچین از پوست درختچه دارچین تهیه میشود. زردچوبه نیز از ساقه های زیرزمینی یا همان ریشه گیاه زردچوبه به دست می آید. این دو چاشنی علاوه بر این که در هنر آشپزی به عنوان طعم دهنده، عطر دهنده و رنگ غذا استفاده میشوند خواص درمانی نیز دارند.
انواع چاشنی را بشناسیم
در این قسمت نیز به چاشنی ها میپردازیم. چاشنی های سنّتی معمولاً به غذا مزه های معروفی مانند شیرینی، شوری، ترشی و تندی میدهند. برای پی بردن به تفاوت ادویه و چاشنی بهتر است با انواع مختلف چاشنی ها آشنا شوید.
چاشنی طبیعی
برخی از چاشنی ها به طور طبیعی در طبیعت وجود دارند، کافی است آنها را به پودر یا مایع تبدیل کرد. از چاشنی های معروف و مفید میتوان به پودر سیر، آبغوره، آبلیمو و رب انار اشاره کرد.
چاشنی ترکیبی
از چاشنی های ترکیبی میتوان به انواع سُس ها اشاره کرد. سُس ها از ترکیب چند چاشنی و چند ادویه با یکدیگر به دست می آیند.
هم چاشنی و هم ادویه
برخی معتقد هستند برخی از ادویه ها مانند دارچین علاوه بر اینکه ادویه محسوب میشود، چاشنی نیز هست. علت این امر را طعم دهندگی و عطر دهندگی هم زمان این ادویه مشهور میدانند.
تفاوت ادویه و چاشنی
درباره تفاوت ادویه و چاشنی دو دیدگاه مختلف وجود دارد.
دیدگاه اول مدرسین آشپزی درباره تفاوت ادویه و چاشنی؛
برخی مدرسین و اساتید آشپزی معتقد هستند که ادویه ها بیشتر رنگ دهنده و عطر دهنده غذا هستند؛ مثلاً زردچوبه یک رنگ دهنده غذا است که به ادویه اصلی غذای ایرانیان تبدیل شده است. دارچین نیز عطر ویژه ای به غذا میدهد.
چاشنیها نیز طعم دهنده هستند؛ یعنی به وسیله آنها میتوان مزه غذا را آن گونه که باید تغییر داد. با فلفل سیاه میتوان به غذا مزه تندی داد، از طرف دیگر اگر ناخواسته از مقدار زیادی فلفل سیاه استفاده کنیم، برای کم کردن مزه تندی کافی است مقداری شکر به غذا اضافه کنیم.
دیدگاه دوم مدرسین آشپزی درباره تفاوت ادویه و چاشنی؛
برخی دیگر از مدرسین و اساتید آشپزی اعتقاد جالبی دارند. معتقد هستند که فرایند افزودن گیاهان، ادویه جات و انواع طعم دهندگان به غذا، چاشنی نام دارد.
در نهایت باید گفت ترکیب ادویه جات و چاشنی به غذا، هنر آشپزی است که هر آشپزی فنون خاص خود را دارد.
ایران و پنجمین تولید کننده ادویه و چاشنی در جهان
ایران بعد از هند، چین، بنگلادش و پاکستان پنجمین تولید کننده ادویه در جهان است. به خود میبالیم که در این صنعت پیش تاز بوده و سهم زیادی را در این راستا ایفا میکنیم.