مهمترین خواص زرشک چیست؟

تعداد بازدید: 275
دسته بندی : عمومی

زرشک گیاهی است که به‌صورت آب زرشک، دم‌نوش و رب مصرف می‌شود. این گیاه برای سلامت قلب، تنظیم فشارخون، دیابت، کبد، لاغری بسیار مفید است. اما مصرف آن در زنان باردار و کودکان محدودیت دارد.

زرشک گیاهی است که ایرانیان از میوه آن در غذاها، به عنوان یک نوشیدنی و به شکل مربا و شربت استفاده می‌کنند. این دانه‌های ترش و خوشمزه خواص زیادی دارند و برای بدن نیز بسیار مفید هستند.

زرشک که لقب الماس سرخ را یدک می‌کشد، فواید زیادی برای سلامت بدن انسان با کاهش فشار خون، لاغری و کنترل قند و افزایش طول عمر بشر دارد. میوه گیاه زرشک جایگاه ویژه‌ای در میان ایرانیان و به‌خصوص آشپزی ایرانی دارد و از آن برای تهیه نوشیدنی، مربا و شربت استفاده می‌کنند. اگرچه این گیاه بسیار مفید است اما درصورتیکه فشارخون دارید یا برای مصرف روزانه خود زرشک را در برنامه غذایی‌تان قرار دادید، حتما با متخصص طب سنتی یا متخصص تغذیه مشورت کنید تا از عوارض آن غافل نمانید. در سایت دکترتو امکان دریافت نوبت ویزیت حضوری یا مشاوره آنلاین با بهترین پزشکان برای شما وجود دارد.

نام علمی این گیاه «Berberis vulgaris» است و در بین مردم به آن «زرشک» گفته می‌شود. به ریشه گیاه زرشک در ایران نیز «آئر خیس» می‌گویند.

گیاه زرشک یک سرده از گونه زرشکیان است، به شکل درختچه می‌روید، روی ساقه‌هایش خار دارد و به‌طور میانگین ارتفاع آن ۴ متر است. چوب ساقه این درخت قهوه‌ای یا زردرنگ است.

برگ‌های آن بیضی شکل بوده، لبه‌های آن‎‌ها دندانه‌های اره‌ای است و گل‌های زردرنگ دارد. میوه زرشک قرمز رنگ، گوشتی، بیضی شکل و ترش مزه است. از ریشه، پوست ریشه و ساقه ، برگ گل و میوه این گیاه در طب سنتی استفاده می‌کنند.

فواید گیاه زرشک

گیاه زرشک خواص بی شماری دارد و می‌توان از آن در غذاها و نوشیدنی‌‌ها یا به‌صورت مربا و رب استفاده کرد. در ادامه به فواید زرشک خواهیم پرداخت.

مبارزه با عفونت‌ها و التهاب‌ها

تحقیقات نشان داده است که زرشک دارای خاصیت ضدباکتری و ضدقارچی است و با پیشگیری از متصل شدن باکتری به سلول‌های بدن انسان از بروز عفونت‌های قارچی و عفونت های باکتریایی جلوگیری می‌کند.

از زرشک برای درمان و بهبود علائم التهاب و عفونت‌ها استفاده می‌شود و همچنین در درمان عفونت مثانه، دستگاه گوارش و ادراری تاثیرگذار است.

میوه زرشک در مقایسه با ریشه این گیاه در مقابله با عفونت‌های دستگاه ادراری تاثیر بیشتری دارد. زرشک در درمان گلودرد، گرفتگی بینی، درمان سینوزیت و بهتر شدن برونشیت و مشکلات شایع دستگاه تنفسی تاثیرگذار است. از این میوه برای درمان التهاب‌ها و عفونت‌های پوستی ناشی از قارچ کاندیدا آلبیکانس نیز استفاده می‌شود.

درمان مشکلات گوارشی

بربرین ماده‌ای است که در ترکیبات زرشک وجود دارد و با کمک به ماهیچه‌های صاف که دیواره‌های روده را می‌پوشانند به بهتر شدن گوارش غذا و کاهش دردها و بیماری‌های گوارشی کمک می‌کند.

زرشک به خاطر خاصیت منقبض کننده‌ای که دارد به نسبت آنتی بیوتیک‌ها مشکلات گوارشی را سریع‌تر حل می‌کند.

درمان اسهال با زرشک

براساس مطالعاتی که به‌تازگی روی زرشک انجام شده است، با استفاده از ماده بربرینی که در زرشک وجود دارد می‌توان با عفونت‌های باکتریایی، ویروس‌ها، قارچ‌ها و انگل‌ها مبارزه کرد.

بربرین با تحریک تولید گلبول‌های سفیدی به نام ماکروفاژ (درشت خوارها) به درمان التهاب دستگاه گوارش و اسهال کمک می‌کند.

بهبود سوء هاضمه با زرشک

مصرف جوشانده یا آب زرشک باعث تسریع روند درمان سوء هاضمه می‌شود. برای بهبود بیماری این مشکل بهتر است تقریبا ۱۵ تا ۲۰ دقیقه پیش از صرف وعده غذایی از زرشک استفاده کنید.

پیشگیری و درمان دیابت با زرشک

مصرف زرشک در درمان قند خون تاثیرات چشم‌گیری داشته است و آن را به یک گزینه در دسترس و مناسب برای پیشگیری یا درمان دیابت تبدیل کرده است.

کمک به سلامت قلب و عروق با استفاده از زرشک

زرشک با کاهش کلسترول خون و سرم به حفظ سلامت عمومی قلب و عروق کمک می‌کند. خواص زرشک برای سلامت قلب ثابت شده است. کمک به کنترل فشار خون بالا، درمان بیماری شریان کرونری، تپش قلب و بیماری ماهیچه قلب از خواص دیگر میوه این گیاه جادویی است.

پاک سازی کبد و کیسه صفرا با زرشک

استفاده از زرشک باعث تقویت کبد می‌شود. کبد وظیفه تصفیه خون، تولید صفرا، سم‌زدایی، هضم چربی ها، تجزیه هورمون‌ها و ذخیره ویتامین‌ها و آهن را بر عهده دارد.

نقش اصلی کیسه صفرا ذخیره کردن صفرا است که توسط کبد ساخته می‌شود. صفرا همراه آنزیم‌های روده به بدن در هضم غذاهای چرب کمک می‌کند. پاک سازی کبد و کیسه صفرا از خواص قابل توجه زرشک است.


نظرات

واتس آپ